2022-03-18 15:28:58

ERASMUS+, Festival tradicije, Republika Češka od 28.02. do 04.03.2022.godine

   Od 28.veljače do 04.ožujka 2022.godine, učenice 3. i 4. razreda tekstilnog odjela Nina Perčić, Lara Bolterštajn, Elena Bužleta i Linda Kolec, u pratnji mentorica Dejane Gott i Anamarije Maružin-Bokan, sudjelovale su u programu Europske komisije Erasmus+ pod nazivom Festival tradicije.  Na Festivalu su se predstavili još i učenici iz Češke, Slovačke, Njemačke, Italije i Rumunjske. Cilj festivala je prikazati tradicionalne proizvode, načine i tehnike izrade karakteristične za regiju iz koje dolaze.

Tijekom posjeta, domaćin skupa Srednja škola za dizajn i obrt Kladno, organizirala je posjet gospodarskim subjektima i obrtima koji njeguju tradicijske zanate. U okviru programa kroz praktične radionice, učenice su se okušale u izradi nekih od proizvoda specifičnih za zemlju domaćina.

   Sljedeći susret planiran je za travanj 2022. godine u Njemačkoj.

  

   Naše učenice prikazale su kao gotov proizvod kravatu, u svijetu poznatu kao modni detalj podrijetlom iz Hrvatske. Kravata je dopunjena geometrijskom aplikacijom izrađenom tradicionalnom tehnikom tkanja ćilim, tehnikom koja se kroz povijest baštinila u istočnoj Slavoniji, Lici i Dalmatinskom zaleđu. Na sam dan prezentacije, učenice su na sebi imale kravate koje su same izradile u sklopu redovite nastave.

   Tijekom festivala učenice su se vrlo brzo povezale i sprijateljile s vršnjacima iz ostalih zemalja sudionica i razvile lijepa prijateljstva. 

   Međunarodni susret u Češkoj nam je pružio mogućnost upoznati tradicijske vrijednosti drugih  zemalja Europske unije, razmijeniti iskustva i ponijeti sa sobom lijepe uspomene.

Poveznica na foto galeriju:

http://ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=59

 


Škola primijenjenih umjetnosti I dizajna