preskoči na sadržaj

Škola primijenjenih umjetnosti I dizajna

 > O školi
O školi

 Povijest

 Škola primijenjenih umjetnosti  i dizajna, Pula vuče korijene skoro trideset godina unazad, zapravo njezina povijest započinje otvaranjem odjela za aranžiranje i unutranju dekoraciju na čelu s prof. Ivanom Obrovcem, promjenom u smjer primijenjene grafike i dolaskom prof. Fulvia Juričića nastaje grafički odjel ili kako nas se u Puli često zvalo - grafičari. Tijekom godina i desetljeća usmjerenje se mijenjalo ali rastao je i broj učenika koji su se obrazovali u području likovne umjetnosti i dizajna. Većina današnjih profesora bivši su učenici tog usmjerenja, što je ujedno i dokaz naše vezanosti uz školu i njenu prošlost, sadašnjost ali i budućnost. Prije deset godina odvajanjem od pulske Glazbene škole, škola je dobila samostalnost i započeo je novi izazov za nas. Ono što je bilo jedno usmjerenje, postala je škola s četiri odjela: grafičkim, kiparskim, tekstilnim i slikarskim dizajnom.

 Nastava

 Današnja škola temelji se na četverogodišnjem obrazovanju koje je podijeljeno na opće obrazovni dio i stručni dio obrazovanja. Unutar opće obrazovnog djela nalaze se predmeti koji su sukladni gimnazijskom općeobrazovnom programu (hrvatski jezik, strani jezik, povijest, zemljopis, matematika, kemija, tjelesna i zdravstvena kultura, glazbena umjetnost, etika ili vjeronauk.)

 Prva godina

 U prvoj godini školovanja uče se osnove likovne umjetnosti i dizajna kroz predmete: povijest likovne umjetnosti, crtanje i slikanje, plastično oblikovanje, tehničko crtanje i pismo. Ujedno se po završetku prve godine učenici razvrstavaju po odjelima pokušavajući poštivati njihove afinitete ali i sud stručnih profesora. Predmet crtanje i slikanje je ujedno i stručni predmet koji se proteže kroz sve četiri godine školovanja za sve odjele.

 Odjel grafičkog dizajna:

Učenici se obrazuju za samostalan i timski rad u području grafičkog dizajna i primijenjene grafike. Uče se predmeti: ilustracija, tipografija, grafički dizajn, grafičke tehnike, povijest likovne umjetnosti i teorija oblikovanja.

 Kiparski dizajn:

 Učenici se obrazuju za samostalan rad i timski rad iz područja industrijskog dizajna i primijenjenog kiparstva. Uče se predmeti: industrijski dizajn, likovna obrada metala, likovna obrada drva i kamena, plastično oblikovanje, kiparska tehnologija, povijest likovne umjetnosti i teorija oblikovanja.

 Slikarski dizajn:

 Učenici se obrazuju za samostalan rad i timski rad iz područja slikrskog dizajna i primijenjenog slikarstva. Uče se predmeti: slikarske tehnike, slikarsko projektiranje, slikarska tehnologija, restauriranje i slikanje kopija, povijest likovne umjetnosti i teorija oblikovanja.

 Tekstilni dizajn:

 Učenici se obrazuju za samostalan rad i timski rad iz područja tekstilnog dizajna. Uče se predmeti:modno crtanje i slikanje, tehnike tkanja, izrada odjeće, povijest tekstila i kostima, tehnologija odjeće, povijest likovne umjetnosti i teorija oblikovanja.

 Završni rad:

 Svaki učenik škole na kraju svog školovanja radi završni rad  pod vodstvom mentora koji prati specifičnost njegova odjela. Svaki završni rad sastoji se od praktičnog djela i i pismene radnje na temu vlastitog rada.

 Kamo dalje?

 Pitanje koje postavljaju uglavnom roditelji ali i budući učenici. S obzirom da je naša škola četverogodišnja škola završnog tipa, učenici mogu nastaviti svoje školovanje na nekoj od likovnih akademija, studijima dizajna i arhitekture, odnoso na nekom fakultetu humanističkih znanosti u zemlji ili inozemstvu ili krenuti u samostalni rad. U svakom slučaju vrata svijeta umjetnosti su im širom otvorena.

Kratki promo film o školi:

http://www.youtube.com/watch?v=wXs45FI9vy0

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Forum
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Škola primijenjenih umjetnosti I dizajna / Radićeva 19, HR-52100 Pula / ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr / ured@ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju