preskoči na sadržaj

Škola primijenjenih umjetnosti I dizajna

Vijesti

POSJET ETNOGRAFSKOM MUZEJU ISTRE-terenska nastava

Autor: Davor Kliman, 17. 9. 2019.

U četvrtak,  12. rujna 2019. g., učenici drugog razreda Tekstilnog i Kiparskog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula, u pratnji nastavnica Anamarije Maružin-Bokan i Ive Fonović, posjetili su Etnografski muzej u Pazinu. U sklopu posjete učenici su prisustvovali Danima rukotvorina koji su se održavali u pazinskom kaštelu od 12.-14. rujna 2019. g. gdje su učenici Tekstilnog odjela, pod stručnim vodstvom, sudjelovali u radionici izrade veza dok su učenici Kiparskog odjela, u pratnji  nastavnice Ive Fonović, razgledavali muzej.

Nakon radionice svi učenici su prisustvovali svečanom otvorenju izložbe „Antun Božac – prikazi Istre između rukotvorstva i umjetnosti“. 

Radovi Antuna Bošca dijelom su dvije muzejske zbirke: Društvena i duhovna kultura te Suveniri, suvremena interpretacija tradicijske kulture. Uz prikazane zbirke mogli su se vidjeti i i vrijedni predmeti iz njegove obiteljske ostavštine.

Kroz svoje radove Božac je bilježio priče o najrazličitijim životnim situacijama od pečenja kruha preko druženja u konobama do prikaza poslova na zemlji, u polju i oko kuće.

Ženski svijet, rudari i domaće životinje zauzimaju posebno mjesto u njegovom stvaralastvu.  Iz njegovih radova može se puno naučiti o nekadašnjem načinu života ruralne Istre.

Nakon domijenka učenici su, pod vodstvom više muzejske pedagoginje gđe Mirjane Margetić, razgledali stalni postav tradicijskih odjevnih predmeta i narodnih nošnji. Zbirka sadrži iznimno vrijedne predmete iz narodnog rukotvorstva Istarskog poluotoka prvenstveno vezane uz kulturu odijevanja. Uz bogati fundus tradicijske odjeće hrvatskog stanovništva treba istaknuti pojedinačne vrijedne primjerke perojske nošnje kao i tradicijsku odjeću talijanske manjine iz Vodnjana.

Učenici su pokazali interes za uključivanje u radionicu i sa zanimanje su razgledali izložbu i stalni postav muzeja. 

                                                                                                                            Anamarija Maružin-Bokan        
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Forum
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Škola primijenjenih umjetnosti I dizajna / Radićeva 19, HR-52100 Pula / ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr / ured@ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju