preskoči na sadržaj

Škola primijenjenih umjetnosti I dizajna

Vijesti

Projekt zavičajne nastave „Kazalište u Puli“

Autor: Davor Kliman, 16. 5. 2019.

U sklopu 13. izložbe učeničkih radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula u petak, 10. svibnja 2019. g., u prostorima MMC LUKA Pula, predstavljen je i projekt zavičajne nastave „Kazalište u Puli“. Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula je, po prvi put ove školske godine, sudjelovala u  projektu Institucionalizacije zavičajne nastave.

Projekt se provodio tijekom školske godine, a cilj mu je bio istražiti i upoznati se s razvojem kazališta u Puli od antike do danas.

Učenici 3. i 4. r. su, na satovima povijesti s nastavnicom Valentinom Miletović Anić, istraživali „Kazališta antičke Pule“. U prvoj fazi upoznali su se nastankom i ulogom antičke Pule, zatim s nastankom antičkog kazališta, povijesnom ulogom i smještajem Malog i Velikog rimskog kazališta. U drugoj fazi izradili su plakat s planom antičke Pule na koji su unijeli crteže Malog i Velikog rimskog kazališta te crteže reljefnih prikaza maski pronađenih u Malom rimskom kazalištu. U trećoj su fazi napravili prezentaciju s rezultatima rada i istraživanja.

Učenici 3. r., u suradnji sa školskom knjižničarkom Gordanom Rupena Stančić, prikupljali su, iz različitih izvora informacija, podatke o kazalištu u Puli o Malom i Velikom rimskom kazalištu, Teatro Nuovo, Politeama Ciscutti gdje se danas nalazi Istarskog narodno kazalište te umjetničkim djelima u kazališnoj zgradi.

U sklopu predmeta Slikarsko projektiranje, s nastavnicom Gordanom Ivančić Dobran, i predmeta Likovna obrada drva i kamena, s nastavnicom Ivom Fonović, učenici 3. razreda Slikarskog i Kiparskog odjela imali su zadatak osmisliti i realizirati makete scenografije koje su uključivale prizore povijesnih kazališta grada Pule: Malog rimskog kazališta i Teatro Nuovo. Učenici Kiparskog odjela izradili su konstrukciju makete u omjeru, te sudjelovali u oblikovanju elemenata scene, planovima i figurama. Učenici Slikarskog odjela osmislili su i oslikali izgled scenskih elemenata. Učenici su se kroz timski rad i korelaciju slikarstva i kiparstva imali priliku upoznati s cijelim procesom izrade makete, od ideje do realizacije.

Učenice 4. razreda Tekstilnog odjela su na satovima Modnog crtanja i slikanja, s nastavnicom Dejanom Gott, nacrtale i naslikale prepoznatljive kostime prema fotografijama izabranih predstava, inače uspješnicama INK Pula. Crteži su u većoj mjeri realistični s ponekom iznimkom stilizacije i jarkog su kolorita. Kroz izradu crteža učenice su proučile živopisne kazališne kostime, ali i mogućnost njihovog umetanja u određeni kontekst. Taj kontekst ponekad budi asocijaciju na zaplet kazališnog komada, bilo kroz prepoznatljivu scenografiju, bilo kroz određenu simboliku. Tako crteži postaju samostalna likovna cjelina. 

Učenici 2. razreda Grafičkog odjela izradili su radove na temu „Kazališna maska i šminka“, s nastavnicom Ksenijom Tomičić, na predmetu Grafičke tehnike“. Radovi su rađeni u tehnici jednobojnog linoreza, a zamišljeni kao grafički objekti koji mogu stajati ili visjeti u prostoru. Za svaki objekt otisnuta su tri ili četiri grafička lista na kojima su varirane crna i crvena boja ili su otisnuti bez boje da bismo dobili reljefni slijepi tisak.

Ideja projekta bila je motivirati mlade ljude da se bave svojim zavičajem da uoče važnost očuvanja kulturne baštine te pobuditi ljubav prema kazališnom stvaralaštvu uopće.

Radovi se mogu razgledati do 30. svibnja 2019. g.

Link na foto galeriju

http://ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=46


Izvor: Gordana Rupena Stančić, knjižničarka


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Forum
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Škola primijenjenih umjetnosti I dizajna / Radićeva 19, HR-52100 Pula / ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr / ured@ss-primijenjenihumjetnostiidizajna-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju